We kijken terug op een zeer geslaagde workshop Security van 15 juni.
Ernest Wiersma, Corporate Advisor Security and Crisismanagement bij Gasunie, hield een boeiend verhaal naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne welke het werk van Gasunie sterk beïnvloed heeft. Denk daarbij aan zaken als gascontracten en leveringszekerheid, maar Ernest maakte ons ook bewust over de risico’s van sabotage van netwerken – digitaal en fysiek.
De kern van zijn boodschap is daarom ook een oproep aan partijen met (vitale) infrastructuur om goed voorbereid te zijn en zoveel mogelijk preventieve maatregelen te nemen om ernstige incidenten te voorkomen. Wees goed voorbereid op het onverwachte! Kunnen we als branche gezamenlijk optrekken? Het gaat dan niet alleen om fysieke beveiliging van kritische infra, maar ook hoe je als organisatie omgaat met (on)bewuste acties op je netwerk én hoe daarover te communiceren, en wat kunnen we leren van collega’s uit de branche?
Tweede spreker was Marcel Spit van het Adviescentrum Bescherming Vitale Infrastructuur (BVI). Marcel geeft met klem aan dat de overheid, gebaseerd op CER en NIS2 richtlijnen, zal eisen dat partijen met vitale infrastructuur álle mogelijke dreigingen opnemen in een VeiligheidsManagement Systeem en/of in een Business Continuity Plan (BCP). Van dreigingen die ontstaan uit een veranderend klimaat of terrorisme tot insider threats. Diverse (grote) bedrijven hebben een dergelijk systeem al uitgewerkt. Toch kan het, zo geeft Marcel aan, voor complexe sectoren zoals de buisleidingen/Velin verstandig zijn de krachten te bundelen en zelf het initiatief te nemen om een branchemethodiek te ontwikkelen en deze samen met alle stakeholders uit te werken.